Pizza dej!

Perfekt Pizza Dej – Nem og Lækker Opskrift til Fredagshyggen! 🍕

Hos os er pizza (næsten) obligatorisk hver fredag! Det er blevet en tradition, vi ser frem til hele ugen. Men lad os være ærlige: At finde den bedste pizzaopskrift kan føles som at navigere i en jungle. Måske har du, som jeg, stødt på ord som BIGA og hydration og følt dig lidt overvældet? 😅

Er du heller ikke indehaver af den nyeste, dyreste pizzaovn? Eller nervøs for, om pizzaeventyret lykkes?

Bare rolig! Her får du min gennemprøvede opskrift på en nem og lækker pizzadej, der hverken kræver fancy udstyr eller avanceret teknik. Alt, du behøver, er:

  • En pizzasten (min er fra Jem & Fix til ca. 99 kr).
  • En røremaskine (selv en billig model fungerer fint).

Ingredienser til Pizzadej (2 pizzaer):

  • 400 g mel (gerne Manitoba eller almindeligt hvedemel).
  • 2,5 dl lunken vand.
  • 10 g gær (almindelig frisk gær).
  • 4 spsk olivenolie (eller anden neutral olie).
  • 1 spsk salt.
  • Semola-mel (til udrulning).

Fremgangsmåde:

  1. Start med basen:
    Rør vand, gær, olie og salt sammen i røremaskinens skål.

  2. Tilsæt mel:
    Hæld melet i, og sæt røremaskinen på relativt høj hastighed. Dejen virker først våd, men hold fast – det skal nok gå op i en højere enhed!

  3. Når dejen slipper:
    Når dejen begynder at slippe skålens sider, stopper du maskinen. Del dejen i to lige store portioner, og læg dem i separate beholdere med flad bund. Smør beholderne let med olie.

  4. Hævning:
    Lad dejen hæve i ca. 1,5 time.

  5. Fold dejen op:
    Hver halve time folder du dejen ind i sig selv et par gange for at stramme den op. Dette sikrer en luftig og elastisk dej.

  6. Form pizzaen:
    Drys semola-mel på bordet, og tryk dejen ud med fingerspidserne – ingen kagerulle! Dette giver den karakteristiske luftige kant.

  7. Fyld og bagning:
    Tilsæt dit yndlingsfyld. Vi holder det enkelt med tomatsauce, mozzarella og friske basilikumblade. Bag pizzaen på en varm pizzasten i en ovn, der er forvarmet til 250-300°C.

  8. Bagetid:
    Pizzaen skal bage, til kanten er gylden og sprød – ca. 10-12 minutter.

Syltede grønne tomater

Sommeren går desværre på held.
Men det betyder vi kan begynde at sylte i dag har jeg nappet de grønne tomater fra haven, de er nu syltet og så er det bare at vente!

Opskrift:
Grønne tomater
1/2 vand
1/2 eddike
1/3 sukker, gerne rørsukker
Timian
Rosmarin
Peberkorn
Salt
Atamon

• Tomaterne skyldes godt og der prikkes små huller i
• Vand, eddike og sukker blandes sammen og sættes på komfur ved svag varme til sukkeren er opløst
• Skold et glas og kom tomater, Timian, Rosmarin, peberkorn, salt og en lille smule atamon i glasset
• Hæld din syltelage over tomaterne og lad stå ude låg i en times tid

Lad nu det hele stå i køleskabet i ca 3 uger, husk at åbne glasset en gang i mellem. Efter 3 uger kan tomaterne spises! De kan holde sig ca 6 måneder.

Velbekomme!

Syltede grønne tomater

Kylling i Riesling

En super lækker og nem pastaret!

Hertil passer en flaske Jacob Jung riesling faktisk! Vinen er lavet på gamle vinstokke og med sin dybte og karakter er den det perfekte match!

Hvad skal du bruge:

200 g kyllingebryst
200 g bacon
250 g champignon eller andre svampe
200 g frisk pasta
1/2 flaske riesling, brug en “billig” tør riesling
1 stort løg
1/4 L. Fløde
1 bouillon terning (høns)
Timian
Frisk persille
Majs stivelse til jævning

Fremgangsmåde:
• Kom bacon på en kold pande og sæt den på middel varme
• Rens og skær svampe i skiver
• Hak løg fint
• Når baconen er sprødstegt så tag den af panden
• Brun kyllingebrystet af i bacon fedt, kødet skal havde godt med varme så det tager farve
• Når kyllingen er flot gylden tages den af panden
• Kom herefter svampe på panden, svampene smider en masse væske, den væske skal havde lov at koge væk så de bliver gyldne
• Når svampene er klar kommer man fint hakket løg og timian på og svitser det af
• Kom hernæst riesling på panden og lad den koge ind til det halve
• Rør bouillonterningen op i lidt kogt vand og kom det på panden sammen med fløde
• Kog det igennem og jævn retten med majs stivelse
• Kom kyllingebrystet tilbage i væsken og lad det koge til kyllingen er færdig
• Kog pasta og servere retten med en masse frisk persille og bacon på

Jeg bruger altid kylling som er anbefalet af dyrenes beskyttelse, det smager bare bedre og dyrevelfærd ligger mig meget på sinde

Velbekomme!

Kylling i Riesling
Kylling i Riesling