Dalva Kassen

Vinen er god til:

Ris a la mande – Faste oste – Som et glas for sig selv
Fakta
Land: Portugal
Region: Porto
Durer: N/A
Årgang: N/A
Producent: Dalva
Serverings temperatur: 10 – 18 Grader
Vol: 19%
Bemærk: Indeholder sulfitter

 

Område

Porto er den lille havneby, beliggende ved udmundingen af Douro-flodens løb i Atlanterhavet, i den nordlige del af Portugal, hvor portvinene fra begyndelsen blev udskibet. Og her tager Douro-dalen og historien om portvin sin begyndelse. Portvin er en forstærket vin/hedvin, der har sin oprindelse i Dourodalen i det nordlige Portugal, hvor Douro-flodens bølger slår og før i tiden, førte vinen fra vingård til byen og havnen Porto. Portvin er opkaldt efter byen og havnen Porto, hvor vinen fra området blev udskibet til resten af verden.


Vinmarkerne er plantet langs Douro-flodens løb og strækker sig fra Régua området og helt til den spanske grænse, hvor det bedste vinområde kaldet Douro Superior ligger længst inde og floden Douro, bliver til Duero-floden, der løber igennem det spanske distrikt DO Rueda.

Portvinen skulle dermed transporteres fra vingårdene, 100km inde i landet, og ud til havnen, så den kunne fragtes videre til resten af verden.

I de første hundrede år blev portvinen transporteret fra den indre del af Douro-dalen, enten med vogn spændt for af heste, æsler eller kvæg eller via Douro-floden, som var den mest kendte og historiske søvej, på dette tidspunkt. Rejsen med vogn var dog hård for både dyr og vinbonde, og derfor blev flodvejen, med Douro-flodens aggressive strøm den forestrukne, efter at Douro-floden blev sejlbar i 1700-tallet og skibende blot behøvede at følge strømmen fra den indre del af Douro-dalen til haven mod Atlanterhavet.

Herefter kunne vinen sejles til havnebyen Porto, skibtønderne blev trillet ombord på de flade og spidse Barcos Rabelos, som man kaldte de sejl-besatte skibe.
Portvin kom til verden i 1678, under handelskrigen mellem England og Frankrig.
Og da England ej længere ville kunne købe vin i Frankrig, virkede det naturligt at rejse mod Portugal, i søgen efter vin, da England og Portugal allerede havde handlet i århundreder.

I 1678 rejste to unge englændere til Portugal, for at købe vin og der besøgte de et lille munkekloster nær Douro-floden. Her skænkede abbeden vin, som de unge englændere aldrig før havde smagt. Den var blød, elegant lidt sød og aromatisk.
Abbeden fortalte at han havde hældt kander af brændevin/druesprit i hvert fad af vin, mens vinen gærede.
Englænderne købte et par fade af vinen og bad abbeden fylde mere brændevin/druesprit i, så vinen kunne holde til den lange rejse hjem til England. Og oprindelsen af den portvin vi kender i dag blev dermed lagt.

Englænderne fortsatte herefter med at skabe portvin og opkøbte portvins huse i Douro-dalen, som den dag i dag, stadig er engelsk ejet. Metoden hvor brændevin/druesprit bliver hældt i vinen, under gæring, var dog allerede opfundet, næsten 400 år forinden. Metoden kaldes ‘Mutage’ og blev til i Languedoc-Roussillon regionen, i 1285, da lægen og filosoffen Arnaud de Villeneuve opdagede, at gæring af vin kunne standses ved blot at tilføje ren
druesprit.

I Frankrig kaldes vine fremstillet efter metoden for ‘Vin Doux Naturel’ – hvilket betyder naturligt søde vine og metoden Mutage er siden blevet den klassiske metode til fremstilling af både Portvin og den franske Vin Doux Naturel.

Om Portvinstyper
Grundlæggende findes der blot to portvinstyper Ruby port og Tawny port.
Ruby port er portvin fra en enkelt årgang, der tappes på flaske inden for 2 til 3 år efter lagring. Tawny port derimod lagres længere tid på mindre egetræsfade, hvor vinen iltes langsomt, inden den tappes på flaske.
Ruby typerne kendetegnes ved at de ofte er mere frugt og urteprægede, mens Tawny typerne har karakter af nødder, krydderi, chokolade og karamel.

Portvine af Ruby typen
Ruby betegnes som en klassisk ung portvin, der fremstilles på en høst fra et enkelt år. Den lagres 2-3 år på egetræsfade, inden den tappes på flaske. En Ruby port er drikkemoden så snart den er tappet på flaske.

Late Bottle Vintage (LBV) Late Bottled Vintage, eller forkortet ”LBV” er en type, der oprindeligt blev lavet for at folk kunne få en fornemmelse af ”Vintage Port” uden at skulle betale i dyre domme for den ægte vare. En LBV lagrer 4-6 år på fade inden let eller slet ingen filtrering og aftapning. På flasken skal der fremgå både høst- og aftapningsår.

Vintage Port er en Portvin baseret på en høst og produceres kun i de bedste årgange. Den fadlagres 2 til 2,5 år på egetræsfade, inden aftapning til flaske.

Crusted Port er en Ruby port, af høj kvalitet. Den er ufiltreret og derfor vil vinen afsætte bundfald i flasken. Deraf navnet ”Crusted”.

Portvine af Tawny typen
Tawny – En klassisk Tawny er et blend af flere forskellige årgange, som lagrer længere tid på mindre egetræsfade. Vinen iltes dermed hurtigere end hvis den havde været lagret på store fade og af samme grund er vinen klar til servering ved aftapning.

Tawny med alder er et blend af flere forskellige årgange, hvor alderen henviser til, hvor gammel vinen vurderes at være, når denne tappes.
På disse Tawnys angives kun vinens gennemsnitlige alder samt tappe året på flasken. Tawny med alder findes typisk i 10-års, 20-års, 30-års og i enkelte tilfælde helt op til 40-års udgaver.

Colheita Tawny portvin Colheita betyder høst og dermed årgang. Den kan derfor betragtes som Vintage Tawny, dog skal Colheitas ligge på fad i minimum 7 år, inden de må tappes på flaske. Udover Ruby og Tawny typen, findes der også hvide portvine, hvor nogle endda har lidt alder, samt portvin i rosé-udgaven. Begge er de nye portvinstyper, når man tager hele portvinens og Vin Doux Naturels lange historie i betragtning.

Hvid portvin fremstilles af grønne druer; Malvasia fina, Rabigato, Viosinho, Arinto, Moscatel, Gouveio, og Codega og fremstilles og fadlagres ligesom en Tawny Port. Fadlagringen og iltning gør at portvinen antager en mere gylden farve og ej er ‘hvid’, som navnet antyder. Den gyldne farve bliver endda mørkere med alderen, hvorimod den almindelige Tawny Port, der gerne bliver lysere med alderen. Den klassiske hvide Portvin lagres min. 2-3 år inden den tappes på flaske og kendetegnes ofte ved eksotiske noter af fersken, abrikos, mandarin, honning og nødder.

Hvid med årgang Enkelte huse har specialiseret sig i hvid Portvin med alder/årgang og disse kan inddeles i kategorier, som Tawny typerne.
White Reserve, der er et blend af flere hvide Portvine, som i gennemsnit har lagret min. 6-7 år på fade.

10 års, 20 års, 30 år og 40års White Port, er et blend af flere hvide Portvine, der i gennemsnit har lagret, som angivet på flasken.

Hvid Colheita Port, er Portvin fra et enkelt år/høst og dermed årgang, som derefter skal lagrer min. 7år på fad, inden den frigives.

Rosé-portvin/Pink Port Pink port, eller rosé-portvin, som den også kaldes, er en forholdsvis ny portvinstype, som fremstilles som en rosévin, hvor skallerne er en del af gæringsprocessen og tilføjer Portvinen den røde/pink farve, nøjagtig som ved fremstillingen af Rosévin.
Den lagres min. 2-3 år, på fad og derefter i flasken, som en Ruby-type.
Den kendetegnes ved friske lyserøde noter af tranebær, hindbær og jordbær.

Anmeldser

Her er et lille udvalg af hvad portvin kan! med smagekassen fra Dalva kan du opleve hvorfor Dalva er ved at blive en af de bedste portvins producenter i Porto! Her er noget for enhver og til en hver lejlighed! Om det er til Ris a la mande, vildtkød eller som kølig sommerdrik, så har du her muligheden for at prøve det hele!

Fantastisk portvin til en fantastisk pris!

kr. 299,95

På lager