Gattone Cerasuolo D’Abruzzo, Rosé 2019

Vinen er god til:

Fisk – Skaldyr – Kalv – Gris – Salater – Terrassevin
Fakta

 

Land:  Italien
Region: Abruzzo
Durer: Blend
Årgang: 2019
Producent: Gattone
Serverings temperatur: 12-14 Grader
Vol: 12,5%
Bemærk:  

 

 

 

Område

Abruzzo distriktet ligger i den sydlige del af Mellemitalien på den østlige kyst mod Adriaterhavet,omkring 100km øst for Rom, med grænser mod Umbria og Marche i nord, Lazio i vest, Molise i syd og Adriaterhavet ved kystlinjen i øst.


Områdets traditioner for vinfremstilling, hører til blandt italiens ældste, da den dateres til det 6. århundrede f.Kr., hvor Etruskerne plantede vinstokke omkring Peligna-dalen i L’Aquila provinsen og siden introducerede deres traditioner indenfor vinfremstilling, i resten af området.

Dog fortælles det, at Abruzzo regionens vindyrkning kan spores helt tilbage til det 4. århundrede f. Kr., hvor Abruzzo’s vine kædes sammen med Hannibal og hans episke rejse over Alperne.

Ved denne rejse fik Hannibals soldater Abruzzo-vin fra Teramo/Pretuzi provinsen, som skulle være lavet på en sød Moscato-lignende druesort kaldet Apianae, da den menes at være blevet dyrket i Abruzzo området på denne tid.
Vinregionen strækker sig fra den centrale del af bjergkæden Appenninernes højeste bjergtoppe ned mod kystlinjen til Adriaterhavet, i et bjergrigt og bemærkelsesværdigt landskab, der beriges af frodige grønne sletter, skov og bakker med gamle middelalder og renæssance landsbyer på bakketoppene, der skråner ned mod den lange kystlinje.

Abruzzo regionen ligger “gemt” mellem Adriaterhavet mod øst og Appenninerne bjergene og Maiella-massivet mod vest, hvilket skaber den perfekte beliggenhed, med de bedste forhold for drue- og vindyrkning.
Her blomstrer vinstokkene i et ideelt og frodigt terroir, der med et kontinentalt klima i det bjergrige landskab mod vest og et middelhavsklima i ved kystlinjen i øst, beriges med rigelige mængder af både solskinstimer og generøs nedbør.

Det bjergrige landskab nyder desuden godt af de dramatiske temperaturvariationer, der sker i løbet af et døgn, når de kølige bjergluft- og havluftstrømme rammer fra hver side og skaber en regulering i temperaturene i vinmarkerne på de høje skråninger, der ved foden af bjergene gror i op til 600 meters højde.

Dette er medvirkende til at skabe Abruzzo’s flotte, elegante og på samme tid fyldige og rige vine. Lige fra regionens kendte DOC vine; rødvinen Montepulciano d’Abruzzo til den aromatiske hvidvin Trebbiano d’ Abruzzo og Cerasulo d’ Abruzzo, som er DOC betegnelsen for Abruzzo regionens delikate rosévin, der siges at være den rige rosé-version af Montepulciano d’Abruzzo.


Alle er de fremstillet af meget få druesorter, hvoraf Montepulciano og Trebbiano(der også kendes som Ugni Blanc,) er de mest dominerende i vinene og også dem som er mest plantet i hele Abruzzo regionen.
Den grønne druesort Trebbiano hersker i Abruzzos aromatiske hvidvine, selvom der også må fremstilles hvidvine på druesorterne Pecorino, Pinot Grigio(Pinot Gris), Riesling og Chardonnay, samt flere lokale.
Den blå druesort Montepulciano er den mest dominerende når det kommer til fremstillingen af
Abruzzos flotte og elegante rød- og rosévine. Dog må der også fremstilles rød- og rosévine på druesorterne Sangiovese, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot.

Om Cerasuolo d’Abruzzo DOC
Cerasuolo d’Abruzzo DOC er den nyeste appellation, som blev oprettet i oktober 2010 og dækker over de kirsebærrøde rosévine, som før blev mærket Montepulciano d’Abruzzo Cerasuolo. Navnet Cerasuolo, betyder ‘kirsebær’ på italiensk.
Cerasuolo d’Abruzzo DOC betegnes som en mere elegant og livlig rosévin, der fremstilles efter en særlig vinfremstillingsteknik, hvor macerations tiden (kontakt mellem skaller og gærende saft) reduceres, så mosten blot optager druernes røde farve i så kort tid, at det endelige resultat bliver en rosévin med kirsebærlignende farve, efter navnet Cerasuolo.
Denne teknik, skaber ej blot en lysere farve, men også en vin med mere frugtig smag og færre tanniner, da drueskindet, kerner og stængler skaber flere tanniner i vinen og ved kortere maceration (kontakt med disse), øges frugten i druerne, mens tanninerne falder.

Cerasuolo d’Abruzzo DOC vinene er næsten udelukkende fremstillet af druesorten Montepulciano, selvom DOC lovgivningen tillader andre druesorter, der dog ikke må overstige mere end 15 procent af Cerasuolo-blandingen.
Vinproduktionen af Cerasuolo d’Abruzzo må foregå i alle fire provinser i Abruzzo: Chieti, L’Aquila, Pescara og Teramo.

Anmeldser

Abruzzo ligger så centralt i Italien som det kan lade sig gøre; cirka 100 kilometer øst for Rom. Her laves vine, der både har nerve, saft og fylde. Vækstbetingelserne er perfekte og vinden fra Adriaterhavet gør det nemt at dyrke økologisk, som er tilfældet her. Regionen byder på alt fra solrige sneklædte bjergsider til varme vindsuste kystsider, hvilket giver en unik mulighed for at dyrke i præcis dét klima, der passer perfekt til de enkelte vine. Gattone Cerasuolo er en super let drikkelig rosé med skønne noter af Appelsinskal, kanel og rosenblade, tanninerne er få og afbalancerede hvilket gør Gattone Cerasuolo til en vin alle vil elske!

kr. 99,95

Ikke på lager